Zupa krem z kukurydzy.

0 (0 ocen)

  • 30 min

Prosta i szybka w wykonaniu, pożywna i mocno rozgrzewająca. Mój własny wynalazek.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 szklanki bulionu warzywnego
    2 szklanki mleka
    2 puszki kukurydzy
    pęczek dymki
    śmietanka 30%
    2 łyżki oliwy
    płaska łyżka słodkiej papryki w proszku.
    płatki chili

Zupa krem z kukurydzy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W bulionie połączonym z mlekiem gotujemy do miękkości odcedzoną kukurydzę. Zupę odcedzamy, miksujemy kukurydzę, ponownie łączymy składniki, mieszamy trzepaczką. Na łyżce oliwy szklimy drobno posiekaną dymkę, wrzucamy do zupy. Gotujemy kilka minut. Zaprawiamy odrobiną śmietanki, dosmaczamy solą, pieprzem i płatkami chili. Na koniec mieszamy paprykę w proszku z drugą łyżką oliwy, wlewamy mieszankę do zupy.

Porady

Zupa będzie smaczniejsza jeśli zamiast kukurydzy w puszcze użyjemy świeżej kukurydzy w kolbach.

Komentarze

Podobne przepisy