Ulubiona zupa moich domowników, sycąca i aromatyczna.
30 min
Składniki:
5 średnich ziemniaków,
1 duża marchewka,
ok. 3 cm kawałek selera,
1/2 białej cebuli,
3 litry bulionu warzywnego,
ok. 100 g oczyszczonych kurek,
1 łyżka masła,
1 łyżka śmietany lub jogurtu,
sól, pieprz,
opcjonalnie zielona czubryca lub inne ulubione zioła.
Zupa krem z kurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki, marchewkę i selera obrać, pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Zalać bulionem i gotować na małym ogniu. Gotować ok. 20 minut.
2.Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kurki przekroić. Zeszklić razem na maśle.
Dodać do zupy. Gotować jeszcze 15 minut. Przyprawić. Zestawić z ognia i dodać śmietanę.
3. Zmiksować i podawać. Można też wcześniej odgotować kurki i dodać je na sam koniec, jednocześnie zostawiając kilka do przybrania.
Komentarze