Zupa krem z kurek

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ulubiona zupa moich domowników, sycąca i aromatyczna.

  • 30 min

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków,
    1 duża marchewka,
    ok. 3 cm kawałek selera,
    1/2 białej cebuli,
    3 litry bulionu warzywnego,
    ok. 100 g oczyszczonych kurek,
    1 łyżka masła,
    1 łyżka śmietany lub jogurtu,
    sól, pieprz,
    opcjonalnie zielona czubryca lub inne ulubione zioła.

Zupa krem z kurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, marchewkę i selera obrać, pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Zalać bulionem i gotować na małym ogniu. Gotować ok. 20 minut.
  • 2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kurki przekroić. Zeszklić razem na maśle.
    Dodać do zupy. Gotować jeszcze 15 minut. Przyprawić. Zestawić z ognia i dodać śmietanę.
  • 3. Zmiksować i podawać. Można też wcześniej odgotować kurki i dodać je na sam koniec, jednocześnie zostawiając kilka do przybrania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy