zupa krem z pieczonych warzyw

0 (0 ocen)

Cudowna zupa z pieczonych warzyw, którą nauczyła mnie moja mama.

Składniki:

  • 5 parchewek
    kawałek selera
    2 ziemniaki (albo 1 duży)
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka masła
    szczypta gałki muszkatołowej
    1-2 łyżki serka topionego śmietankowego
    bulion warzywny

Zupa krem z pieczonych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, selera i ziamniaki obrać pokroic, wyłozyć na papier do pieczenia, skropic oliwą z oliwek (lub olejem) dodac 2 zabki czosnku, zawinąc. Piec w temp 180C około 35-40 minut. W garnku podsmażamy na maśle cebulkę, następnie przełożyć upieczone warzywa z 1 ząbkiem czosnku, zalac bulionem, dodać gałkę muszkatołową i gotować kilka minut następnie dodać serek i gotować aż sie rozpuści mieszając co jakiś czas. Zupę zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać np. z groszkiem ptysiowym.

Porady

Zupa cudownie smakuje z prażonymi ziarnami slonecznika czy dyni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy