Zupa krem z marchewki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszna, łatwa i sycąca!

  • 20 min

Składniki:

  • 5 średnich marchewek
    1 duży ziemniak
    1 duża cebula
    pół selera
    pół serka topionego
    przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie)

Zupa krem z marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, ziemniak i seler kroimy w kostkę. Zalewamy bulionem dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. Studzimy.
  • 2. Cebulę kroimy w piórka lub kostkę. Smażymy, doprawiamy i studzimy.
  • 3. Z zupy wyciągamy liść i ziele angielskie. Wystudzone warzywa miksujemy blenderem na krem. To samo robimy z cebulą. Mieszamy razem. W razie gdyby było za gęste, bo tak może być, to dolewamy wody.
  • 4. W szklance rozpuszczamy serek w wodzie i dolewamy do zupy. Miksujemy blenderem by się dokładnie wymieszało. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Jeżeli zupa jest za rzadka musimy wygotować wodę.

Porady

Jeżeli lubimy możemy dodać więcej serka topionego. Można też zrezygnować z selera. Mój sposób na zupę: zamiast serka do gotowego już i wystudzonego kremu dodaję łyżkę śmietany (12-18%), rezygnuję z cebuli lub daję jej tylko 1/4 i dodaję ok. 1/3 łyżeczki cynamonu. :)

Komentarze

Podobne przepisy