Zupa krem z miętową nutą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przyszła wiosna, więc czas na wiosenną kuchnię. Tym razem na zielono. Zupa z zielonego groszku z miętą.

  • 30 min

Składniki:

  • - 4 ziemniaki
    - 450/500 g zielonego groszku (może być mrożony)
    - kostka rosołowa lub bulion
    - śmietanka kremówka
    - świeża mięta (2 gałązki)
    - sól
    - pieprz

Zupa krem z miętową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy bulion (1 l) lub kostkę rosołową na litrze wody. Dodajemy do tego obrane ziemniaki i groszek. Gotujemy ok. 15 minut.
  • 2. Po 15 minutach zupę miksujemy blenderem na krem. Dodajemy 200 ml śmietanki, pieprz, sól i posiekaną drobno miętę (dwie gałązki wystarczą). I gotujemy jeszcze ok. 10 minut.
  • 3. Zupę podajemy i jemy od razu na gorąco, bo szybko się "zasiada" i mocno gęstnieje. Można jeść z groszkiem ptysiowym :)

Porady

Jeśli ktoś woli wyraźniejsze smaki, można dodać Maggi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy