zupa krem z pieczonego selera i awokado

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Jest pyszna, zdrowa i efektowna:)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - seler korzeniowy: 1 sztuka
    - awokado: 2 sztuki
    - czosnek/ząbki: 4 sztuki
    - woda: 1 litr
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - śmietana kremówka: 4 łyżki
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka
    - pestki słonecznika: 2 łyżki
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - imbir: 1 szczypta
    - kurkuma: 1 szczypta

Zupa krem z pieczonego selera i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • seler obieramy, kroimy w kostkę, polewamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem,
    • pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza przez 15 minut razem z czosnkiem (nie obranym),
  • 2. • po tym czasie seler wkładamy do garnka z wodą, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę awokado oraz obrany czosnek i sok z cytryny,
    • przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i kurkumą
    • gotujemy 15 minut, po tym czasie zupę miksujemy, dodajemy śmietanę,
  • 3. • słonecznik prażymy na suchej patelni,
    • zupę wlewamy do talerzy, dekorujemy natką pietruszki i posypujemy słonecznikiem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy