Zupa krem z pieczonej papryki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepyszna i rozgrzewająca. Idealna na jesienne chłody

  • 40 min

Składniki:

  • 4 czerwone papryki, 4ząbki czosnku, litr bulionu warzywnego, liście świeżej bazylii, gęsta śmietana, papryka słodka mielona, ostra papryka mielona, wędzona papryka mielona, zioła, ser parmezan tarty, sól i pieprz

Zupa krem z pieczonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. paprykę pieczemy przez 30 min w temperaturze 200st celciusza, na ostatnie 10 min pieczenia do papryki dokładamy 2 ząbki czosnku w lupinkach. paprykę po wyjęciu z piekarnika zawijamy w folię - sórka wtedy ładniej się obierze. usuwany z niej gniazda nasienne kroimy i wrzucamy do blendera, miksujemy na gładką masę razem z czosnkiem pieczonym i surowym. Gładką masę dodajemy do gotującego się bulionu wazywnego. dodajemy wszystkie przyprawy wedle uznania. podajemy z kleksem z śietany i świeża bazylią oraz posypana parmezanem

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

 Zupa krem z pieczonej papryki