Zupa krem z pieczonej papryki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Trudno opisać jednym zdaniem dlaczego...posmakujecie, będziecie wiedzieć.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,5 kg papryki czerwonej
    1 żółta papryka
    1 l bulionu warzywnego
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    4 łyżki oliwy z oliwek
    szczypiorek
    groszek ptysiowy
    pieprz

Zupa krem z pieczonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki przekładamy do rękawa pieczeniowego. Pieczemy 40 min w temperaturze 200°C (termoobieg). Następnie wyciągamy z piekarnika, studzimy. Papryki wyciągamy z rękawa, lekko nakłuwamy, przez sitko przesączamy sok wypływający z papryk (nie wylewamy). Papryki obieramy ze skórki, usuwamy pestki i miksujemy na papkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, szklimy posiekaną cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy, dodajemy zmiksowane papryki, smażymy jeszcze 5 min, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy sok z papryki. Całość gotujemy 10 min, cały czas mieszając. Do smaku doprawiamy pieprzem. Zupę podajemy z posiekanym szczypiorkiem i groszkiem ptysiowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy