Zupa krem z pokrzyw z grzankami czosnkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bulion:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Wodę wlać do odpowiedniego garnka. Dodać do niej marchew, pietruszka, seler, por pokrojone w plastry oraz obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, vegetą i gotować do miękkości. Następnie bulion przecedzić przez gęste sitko.
Zupa z pokrzyw:
Liście zalać wrzątkiem i zagotować na 2 min, przecedzić. Liście pokrzywy zblenderować i dodać do bulionu. Doprawić. Gotować przez 5 min, Następnie przygotowac zawiesinę. Do rondelka dodać śmietanę, mąkę i gorącą zupę , dokładnie wymieszać i dodać do reszty zupy. Doprowadzić do zagotowania. Na samym końcu doprawić. Podawać z grzankami czosnkowymi.
Komentarze