Zupa krem z pomidorów

0 (0 ocen)

  • 60 min

Soczysta dawka witamin i energii :)

  • 60 min

Składniki:

  • 15-20 pomidorów
    cebula
    kawałek selera
    pół pietruszki
    2 marchewki
    pół litra rosołu
    sól, pieprz, łyżka curry, łyżeczka pieprzu Cayenne

Zupa krem z pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory nacinam i zalewam wrzątkiem, obieram ze skórki, kroję następnie w kostkę. Seler, pietruszkę, marchewki i cebulę kroję.
  • 2. Na łyżce oleju podsmażam cebulkę (ok. 5 min), dodaję seler, pietruszkę i marchewki, doprawiam i przesmażam jeszcze 3 minuty. Dodaje pomidory i gotuję aż warzywa zmiękną, konsystencje reguluję dolewając rosół.
  • 3. Zupę miksuję blenderem a następnie przecieram przez sito.

Porady

W sezonie warto zupę robić z pomidorów prosto z krzaczka, natomiast po sezonie można użyć tych z puszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy