Zupa krem z porów

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Rozpisywać się tym razem nie mam zamiaru, bo to klasyk wśród zup-kremów. To must have polskiego stołu. Aksamitna, subtelna w smaku. Poezja Kuchni Polskiej.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 marchewki
    1 pietruszka
    200 g selera
    300 g porów
    200 g ziemniaków
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    70 ml śmietany
    1 łyżka posiekanego koperku
    sól

Zupa krem z porów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z porów 1. Marchew,pietruszkę i seler kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Zalewamy wrzątkiem (1,5 litra).
    Pory kroimy w krążki, ziemniaki w kostkę, dodajemy do zupy.
    Całość gotujemy do miękkości, blendujemy i przecieramy przez sito.
    Wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką, do smaku doprawiamy solą, zagotowujemy.
    Podajemy z grzankami i koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy