Zupa krem z selera

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo sycąca i smaczna.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 duże selery
    2 ziemniaki
    1 korzeń pietruszki
    1 marchewka
    woda
    5 łyżek masła
    sól
    pieprz
    5 kromek chleba do grzanek
    2 łyżki śmietani (opcjonalnie)

Zupa krem z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1dxbv4p 1. Selera, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Roztapiamy 3 łyżki masła w garnku i podsmażamy na nim samego selera. Następnie dodajemy pietruszkę, ziemniaki i marchew i zalewamy dużą ilością wody. Gotujemy na dużym ogniu pod przykryciem.
  • image-0iw1622 2. Gotujemy na dużym ogniu pod przykryciem.

    Kroimy chleb w drobną kostkę, wsypujemy na blaszkę i dodajemy pozostałe masło. Pieczemy w piekarniku ok. 15 minut w temp. 180 stopni.
  • image-0q8f7kq 3. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy za pomocą blendera i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z przygotowanymi grzankami.

Porady

Gdyby zupa była dla nas za rzadka dodajemy śmietanę.

Komentarze

Podobne przepisy