Zupa krem z warzyw i chipsami wołowymi

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo smaczna propozycja na krem z warzyw.

  • 60 min

Składniki:

  • mały bakłażan
    mała cukinia
    2 małe papryki pomarańczowa i żółta
    2 pomidory
    mała czerwona cebula
    2 ząbki czosnku
    oliwa z oliwek do smażenia
    2 gałązki świeżego rozmarynu
    po pół łyżeczki suszonych ziół - oregano, bazylii, tymianku
    50 g wołowego carpacchio
    2 łyżki słodkiej śmietany
    szczypiorek
    sól, pieprz

Zupa krem z warzyw i chipsami wołowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy. Bakłażana, cukinię i paprykę kroimy w kostkę.

    Osobno smażymy bakłażana, osobno cukinię następnie paprykę.

    Pomidory sparzamy, usuwamy skórkę. Miksujemy.

    Cebulę siekamy, zrumieniamy, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy pomidory oraz zioła (oregano, bazylię i tymianek). Smażymy razem 5 min.

    Do garnka przekładamy pomidory z ziołami oraz podsmażone warzywa. Zalewamy 1 l wody i 500 ml bulionu warzywnego. Gotujemy 15 min, studzimy i blendujemy. Ponownie zagotowujemy. Zestawiamy z ognia i mieszamy ze śmietaną. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Carpacchio wołowe (kroimy na mniejsze kawałki) smażymy na suchej patelni.

    Krem podajemy z chipsami wołowymi i posiekanym szczypiorkiem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy