mały bakłażan
mała cukinia
2 małe papryki pomarańczowa i żółta
2 pomidory
mała czerwona cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek do smażenia
2 gałązki świeżego rozmarynu
po pół łyżeczki suszonych ziół - oregano, bazylii, tymianku
50 g wołowego carpacchio
2 łyżki słodkiej śmietany
szczypiorek
sól, pieprz
Zupa krem z warzyw i chipsami wołowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa myjemy. Bakłażana, cukinię i paprykę kroimy w kostkę.
Osobno smażymy bakłażana, osobno cukinię następnie paprykę.
Pomidory sparzamy, usuwamy skórkę. Miksujemy.
Cebulę siekamy, zrumieniamy, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy pomidory oraz zioła (oregano, bazylię i tymianek). Smażymy razem 5 min.
Do garnka przekładamy pomidory z ziołami oraz podsmażone warzywa. Zalewamy 1 l wody i 500 ml bulionu warzywnego. Gotujemy 15 min, studzimy i blendujemy. Ponownie zagotowujemy. Zestawiamy z ognia i mieszamy ze śmietaną. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Carpacchio wołowe (kroimy na mniejsze kawałki) smażymy na suchej patelni.
Krem podajemy z chipsami wołowymi i posiekanym szczypiorkiem
Komentarze