Zupa krem z wędzonego boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Marchewkę,ziemniaki,pietruszkę,obieramy,płuczemy,kroimy w grubą kostkę,W garnku rozgrzewamy masło,wrzucamy warzywa,podsmażamy kilka chwil,wlewamy bulion,oraz mleko.Gotujemy zupę na małym ogniu ,aż warzywa zmiękną.W między czasie boczek i cebulę kroimy w małą kosteczkę,smażymy na ładne skwarki,dodajemy do zupy,wsypujemy świeże zioła,musztardę,chrzan,doprawiamy do smaku,miksujemy blenderem na gładki krem.Zabielamy śmietaną.
Puree:
---------
Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą,gotujemy w mundurkach do miękkości,odcedzamy,obieramy,przeciskamy przez praskę dwukrotnie.Por cieniutko kroimy w plasterki,smażymy na maśle aż zmiękną,dodajemy do ziemniaków,doprawimy do smaku solą i pieprzem,dokładnie mieszamy.
Na czarną blachę do piekarnika kładziemy papier do pieczenia,smarujemy cieniutko masłem,wbijamy jajka,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180`C,na ok.10min.
Komentarze