ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU

0 (0 ocen)

Zdrowa, lekko doprawiona, zielona zupa krem z zielonego groszku, zagęszczona ugotowanymi ziemniakami. Podana z kleksem śmietany wygląda i smakuje wybornie.

Składniki:

  • 1,5 litra wody
    450 g ( całe opakowanie) zielonego, mrożonego groszku
    2 duże ziemniaki
    200 g śmietany do zup 18% ( małe opakowanie)
    Sól i pieprz do smaku
    Kilka kropel maggi

Zupa krem z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę nastawić do gotowania, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, gdy trochę zmiękną dodać mrożony groszek i gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  • 2. Wywar z miękkimi warzywami zdjąć z ognia. Całość zblendować , dodając śmietanę ( zostawić łyżkę- dwie do dekoracji).
  • 3. Zupę ponownie podgrzać, dodać przyprawy i zagotować. Podawać z ugotowanymi ziemniakami lub groszkiem ptysiowym. Przed podaniem udekorować kleksem ze śmietany.

Porady

Aby danie było dietetyczne, można pominąć śmietanę lub ziemniaki ( wtedy krem będzie rzadszy). Zupę można też ugotować na rosole.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy