Coś dla fanów zup typu krem , pyszna zielona pełna witamin ,bardzo prosta i szybko się ją robi .Sprawdzi się na obiad i kolację.
40 min
Dla 4 osób
Składniki:
1 duży ogórek zielony (Tak 300 gram)
1 średnia kalarepa z listkami
1 średni ziemniak
1 łyżka posiekanego koperku
mały ząbek czosnku
Sól i biały pieprz według uznania
1 duże żółtko
Ok. 600 ml. wody
2 łyżki masła
Zupa krem z zielonego ogórka i kalarepy z prażonymi słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalarepę, ogórka i ziemniaka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kilka liści kalarepy drobno pokroić.
2.W garnku Roztopić masło i dodać starte warzywa przyprawić solą i pieprzem.
Całość dusić pod przykryciem około 10 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać pokrojone liście kalarepy.
3.Wlać wodę i zagotować.
Zupę gotujemy jeszcze jakąś chwilę pod przykryciem na bardzo małym ogniu ,następnie dodać czosnek i żółtko .Całość zblendować.
Na koniec dodać pokrojony koperek.
Porady
Można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub z prażonym słonecznikiem czy pestkami dyni.
Komentarze