Zupa krem z zielonego ogórka i kalarepy z prażonymi słonecznikiem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 4 osób

Coś dla fanów zup typu krem , pyszna zielona pełna witamin ,bardzo prosta i szybko się ją robi .Sprawdzi się na obiad i kolację.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 duży ogórek zielony (Tak 300 gram)
    1 średnia kalarepa z listkami
    1 średni ziemniak
    1 łyżka posiekanego koperku
    mały ząbek czosnku
    Sól i biały pieprz według uznania
    1 duże żółtko
    Ok. 600 ml. wody
    2 łyżki masła

Zupa krem z zielonego ogórka i kalarepy z prażonymi słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalarepę, ogórka i ziemniaka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kilka liści kalarepy drobno pokroić.
  • 2. W garnku Roztopić masło i dodać starte warzywa przyprawić solą i pieprzem.
    Całość dusić pod przykryciem około 10 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać pokrojone liście kalarepy.
  • 3. Wlać wodę i zagotować.
    Zupę gotujemy jeszcze jakąś chwilę pod przykryciem na bardzo małym ogniu ,następnie dodać czosnek i żółtko .Całość zblendować.
    Na koniec dodać pokrojony koperek.

Porady

Można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub z prażonym słonecznikiem czy pestkami dyni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy