Pyszna ,delikatna i aksamitna zupa powiewa zapachem wiosny.
45 min
Składniki:
2 pęczki zielonych szparagów
500 ml bulionu warzywnego + 500 ml wody
1/2 szklanki makaronu zacierki babuni (lub innego drobnego)
łyżka masła
sól ,pieprz ,cukier
Zupa krem z zielonych szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi myjemy ,odcinamy łykowate końce ,główki odcinamy ,a całe kroimy na centymetrowe kawałki. W garnku ,w którym będziemy gotować zupę ,rozpuszczamy masło ,dodajemy pokrojone szparagi (bez główek) ,lekko podsmażamy i zalewamy bulionem oraz wodą. Gotujemy około 15 min ,po czym ściągamy z ognia ,studzimy i blendujemy zupę na gładką masę. Ponownie wstawiamy na ogień ,dodajemy makaron zacierki i ciągle mieszając ,gotujemy do miękkości makaronu. Kilka minut przed końcem gotowania dodajemy główki szparagów ,doprawiamy solą ,pieprzem oraz cukrem.
Komentarze