Zupa krem z zielonych szparagów

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszna ,delikatna i aksamitna zupa powiewa zapachem wiosny.

  • 45 min

Składniki:


  • 2 pęczki zielonych szparagów
    500 ml bulionu warzywnego + 500 ml wody
    1/2 szklanki makaronu zacierki babuni (lub innego drobnego)
    łyżka masła
    sól ,pieprz ,cukier

Zupa krem z zielonych szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi myjemy ,odcinamy łykowate końce ,główki odcinamy ,a całe kroimy na centymetrowe kawałki. W garnku ,w którym będziemy gotować zupę ,rozpuszczamy masło ,dodajemy pokrojone szparagi (bez główek) ,lekko podsmażamy i zalewamy bulionem oraz wodą. Gotujemy około 15 min ,po czym ściągamy z ognia ,studzimy i blendujemy zupę na gładką masę. Ponownie wstawiamy na ogień ,dodajemy makaron zacierki i ciągle mieszając ,gotujemy do miękkości makaronu. Kilka minut przed końcem gotowania dodajemy główki szparagów ,doprawiamy solą ,pieprzem oraz cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy