po jednej żółtej i zielonej cukinii
1 szt. ziemniak
1 szt. cebula
pół pora nie dużego
1 ząbek czosnku
pół pęczka koperku
2 łyżki masła klarowanego
łyżeczka suszony lubczyk
sól, pieprz
Zupa-krem z żółtej i zielonej cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. W garnku zeszklić cebule pokrojoną na maśle klarowanym. Dodać ziemniak pokrojony w kostkę, smażyć parę minut cały czas mieszając, dolać odrobinę wody, przyprawić solą, pieprzem i lubczykiem, dusić pod przykryciem ok. 5 min.
2.2. Cukinie pokroić w dużą kostkę, dodać do garnka. Dolać wody, tak żeby przykryć warzywa, gotować ok. 10-15 min. aż zmiękną warzywa. Wyłączyć zupę, dodać drobno pokrojony czosnek i koperek. Zmiksować.
Komentarze