Zupa-krem z żółtej i zielonej cukinii

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Cukinia smaczna w każdej postaci i zdrowa.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • po jednej żółtej i zielonej cukinii
    1 szt. ziemniak
    1 szt. cebula
    pół pora nie dużego
    1 ząbek czosnku
    pół pęczka koperku
    2 łyżki masła klarowanego
    łyżeczka suszony lubczyk
    sól, pieprz

Zupa-krem z żółtej i zielonej cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W garnku zeszklić cebule pokrojoną na maśle klarowanym. Dodać ziemniak pokrojony w kostkę, smażyć parę minut cały czas mieszając, dolać odrobinę wody, przyprawić solą, pieprzem i lubczykiem, dusić pod przykryciem ok. 5 min.
  • 2. 2. Cukinie pokroić w dużą kostkę, dodać do garnka. Dolać wody, tak żeby przykryć warzywa, gotować ok. 10-15 min. aż zmiękną warzywa. Wyłączyć zupę, dodać drobno pokrojony czosnek i koperek. Zmiksować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy