Zupa-krem ze szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak dokładnie myjemy,
przebieramy, duże liście siekamy
na mniejsze kawałki.
Wkładamy do garnka, zalewamy
bulionem, dodajemy obrany
czosnek i gotujemy około
25 minut.
2.Szpinak i czosnek przekładamy
do blendera, wlewamy
łyżkę wazową wywaru i miksujemy
na puree. Możemy też
zmiksować szpinak w garnku,
wtedy jednak odlewamy część
wywaru.
3.Do masy szpinakowej dodajemy
do smaku sok z cytryny,
gałkę muszkatołową, doprawiamy
solą i pieprzem, zaciągamy
śmietaną, mieszamy
i zagotowujemy.
4.Bułkę kroimy w niedużą
kostkę. Na patelni, na niewielkim
ogniu, roztapiamy masło,
wrzucamy bułkę, opiekamy
tak długo, aż nabierze lekko
złotego koloru.
Komentarze