Zupa-krem ze szpinaku (na mięsnym wywarze)

0 (0 ocen)

Szybka, smaczna zupa ze świeżego szpinaku to samo zdrowie!

Składniki:

  • 500 ml mięsnego bulionu
    3 ziemniaki
    1 cebula
    parę ząbków czosnku
    liść szpinaku (wg uznania)
    50-100 ml śmietanki 30%
    1 łyżka oliwy z oliwek
    sól
    pieprz
    koperek

Zupa-krem ze szpinaku (na mięsnym wywarze) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować mięsny bulion (u mnie z domowej kury). Obierz ziemniak, pokrój w kostkę i dodaj do bulionu. Cebulę i czosnek pokrój na drobno i obsmaż na oliwie. Dodaj umyty szpinak. Podsmaż przez ok. 5 minut. Gdy ziemniak w bulionie będzie już gotowy dodaj mieszankę ze szpinakiem, cebulą i czosnkiem i gotuj przez 2-3 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia. Zmiksuj zupę blenderem na jednolitą masę. Wlej śmietankę i wymieszaj. Podgrzej ponownie ale nie zagotuj. Udekoruj koperkiem.

Porady

Będzie smacznie gdy podasz np. z grzankami lub jajkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy