Zupa kremowa z cukinii

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszna i łatwa w wykonaniu zupa z cukinii na jesienne zimne wieczory:)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cukinia: 0.5 kilograma
    - ziemniaki: 3 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - bulionu (może być bulionetka): 1 litr
    - oliwa: 1 łyżka
    - zioła prowansalskie: 2 szczypty
    - ser pleśniowy lazur niebieski: 50 gramów

Zupa kremowa z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa kremowa z cukinii 1. posmażyć ok 10 minut. W trakcie smażenia dodać czosnek. Zawartość patelni (razem z oliwą) przełożyć do garnka. Podsmażone warzywa zalać bulionem i zostawić na małym ogniu ok. 20 minut tak, aż ugotują sie do miękkości. Odstawić do przestygnięcia, zmiksować blenderem na gładki krem. Po zmiksowaniu podgrzać i doprawić do smaku. Można dodać zioła prowansalskie lub posiekaną drobno bazylię. Tę zupę najbardziej lubię z serem pleśniowym, podaną z pieczywem czosnkowym.

Komentarze

Podobne przepisy