zupa krupnik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

rozgrzewająca zupa na jesienne i zimowe obiady

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • • Ok 3 l rosołu drobiowego
    • 20 dag kaszy pęczak
    • 5 ziemniaków
    • 3 marchewki
    • Kawałek selera
    • 15 dag boczku wędzonego
    • 1 pęczek zielonej pietruszki
    • 6-8 grzybów suszonych. ,
    • Sól

Zupa krupnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obieramy ziemniaki, marchew i seler. Ziemniaki kroimy w drobna kostkę , marchew i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do garnka wkładamy ziemniaki, marchew, seler, kaszę i grzyby zalewamy to rosołem i gotujemy do miękkości. Na suchej patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek wędzony. Boczek bez wytopionego tłuszczu przekładamy do garnka dodajemy posiekaną pietruszkę oraz sól do smaku.

Porady

najlepsza kasza do krupniku jest kasz pęczak, duże wyraźne ziarno

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy