Zupa kwaśno-ostra

0 (0 ocen)

  • 50 min

z trawą cytrynową

  • 50 min

Składniki:

  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
    4 łyżki wody
    2 łyżki jasnego sosu sojowego
    2 łyżki octu ryżowego
    0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
    1 mała czerwona chili, drobno posiekana
    1 jajko
    2 łyżeczki oleju
    1 cebula, posiekana
    850 ml bulionu drobiowego lub wołowego
    3 pieczarki pokrojone w plasterki
    50 g piersi z kurczaka pokrojonego w cieniutkie paseczki
    1 łyżeczka oleju sezamowego
    1 laska trawy cytrynowej

Zupa kwaśno-ostra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę kukurydzianą wymieszać z wodą na gładką pastę. Dodać sos sojowy, ocet ryżowy, pieprz i chilli. Wymieszać.
    Jajko wbić do drugiej miseczki i dobrze ubić.
    Rozgrzać olej i smażyć cebulę. Dodać bulion, grzyby, trawę cytrynową i kurczaka, doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 minut aż kurczak zmięknie. Dodać do zupy pastę z mąki kukurydzianej i gotować cały czas mieszając aż zgęstnieje Podczas mieszania bardzo powoli wlewać jajko tak żeby powstały cienkie niteczki. Skropić olejem sezamowym.

Porady

Jeśli ktoś nie lubi pikantnych dać, można nie dodawać papryczki. Trawę cytrynową należy ubić tłuczkiem do mięsa w celu wydobycia smaku.

Komentarze

Podobne przepisy