Zupa kwaśno-ostra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę kukurydzianą wymieszać z wodą na gładką pastę. Dodać sos sojowy, ocet ryżowy, pieprz i chilli. Wymieszać.
Jajko wbić do drugiej miseczki i dobrze ubić.
Rozgrzać olej i smażyć cebulę. Dodać bulion, grzyby, trawę cytrynową i kurczaka, doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 minut aż kurczak zmięknie. Dodać do zupy pastę z mąki kukurydzianej i gotować cały czas mieszając aż zgęstnieje Podczas mieszania bardzo powoli wlewać jajko tak żeby powstały cienkie niteczki. Skropić olejem sezamowym.
Porady
Jeśli ktoś nie lubi pikantnych dać, można nie dodawać papryczki. Trawę cytrynową należy ubić tłuczkiem do mięsa w celu wydobycia smaku.
Komentarze