zupa marchewkowa z imbirem

0 (0 ocen)

Kremowa i mocno rozgrzewająca zupa marchewkowa

Składniki:

  • 4 duże marchewki
    cebula
    centymetrowy plasterek imbiru
    roztarte ziele angielskie
    papryczka chili, użyłam całej jeśli nie lubimy pikantnych zup możemy dać tylko kawałek
    2 przeciśnięte ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    2 litry rosołu, u mnie z indyka


    starty ser żółty
    natka pietruszki
    kiełki buraka lub rzeżucha do posypania

Zupa marchewkowa z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki. Cebulę obieramy kroimy w ósemki.
  • 2. Marchewkę, cebulę, imbir, ziele angielskie, chili i przeciśnięty czosnek gotujemy w rosole. Gotujemy do momentu, aż marchewka będzie miękka. Zupę miksujemy. Jeśli chcemy aby była jeszcze bardziej gładką przecieramy przez sito. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki, żółtym serem i kiełkami buraka lub rzeżuchą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy