4 duże marchewki
cebula
centymetrowy plasterek imbiru
roztarte ziele angielskie
papryczka chili, użyłam całej jeśli nie lubimy pikantnych zup możemy dać tylko kawałek
2 przeciśnięte ząbki czosnku
sól
pieprz
2 litry rosołu, u mnie z indyka
starty ser żółty
natka pietruszki
kiełki buraka lub rzeżucha do posypania
Zupa marchewkowa z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki. Cebulę obieramy kroimy w ósemki.
2.Marchewkę, cebulę, imbir, ziele angielskie, chili i przeciśnięty czosnek gotujemy w rosole. Gotujemy do momentu, aż marchewka będzie miękka. Zupę miksujemy. Jeśli chcemy aby była jeszcze bardziej gładką przecieramy przez sito. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3.Zupę podajemy posypaną natką pietruszki, żółtym serem i kiełkami buraka lub rzeżuchą.
Komentarze