Zupa marchwiowa na rozgrzanie

0 (0 ocen)

Idealna na chłodne jesienne i zimowe popołudnie. Nie tylko zupa dział rozgrzewająco. Pysznym dopełnieniem, również rozgrzewającym są czosnkowe grzanki!!!! Wśród jesiennych i zimowych rozgrzewających zup czy dań ta należy do moich ulubionych! Smakuje pysznie!

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:
    • 3 marchwie,
    • 1 cebula,
    • 2-3 łyżki oleju do zrumienienia cebuli,
    • 1/3 papryczki chili,
    • 1 kostka rosołowa,
    • Pieprz, papryka do smaku,
    • Szczypta imbiru,
    • Ok 3 szklanki wody,
    Dodatkowo:
    • Pestki dyni do podania,
    Czosnkowe grzanki:
    • 2 kromki chleba,
    • Łyżka masła,

Zupa marchwiowa na rozgrzanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przysmażanie cebuli 1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Tak przygotowaną rumienimy na oleju.
  • pokrojona marchew 2. Między czasie marchew obieramy i kroimy na mniejsze części ( w grube plastry, kostkę).
  • gotowanie 3. Pokrojoną marchew dodajemy do cebuli. Chwilkę obsmażamy. Papryczkę chili drobno siekamy, dodajemy do marchwi. Całość zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy do miękkości warzyw.
  • miksowanie 4. Po tym czasie zupę miksujemy. Ponownie stawiamy na gazie, podgrzewamy i doprawiamy do smaku.
    Gotową rozlewamy na talerze, miseczki itp. Podajemy z przygotowanymi grzankami i pestkami dyni.
  • przygotowanie grzanek 5. Czosnkowe grzanki: Chleb kroimy w kostkę (można usunąć skórkę, ale niekoniecznie). Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pokrojony chleb . Całość podgrzewamy na małym ogniu do zrumienienia grzanek. Co jakiś czas grzanki mieszamy, aby z każdej strony były rumiane.

Komentarze

Podobne przepisy