Zupa meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mięsa mielonego dodajemy obraną i startą na tarce na grubych oczkach cebulę oraz 3 łyżki bułki tartej. Wszystko razem mieszamy. Następnie z mięsa mielonego robimy małe pulpeciki.
2.Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Dusimy na oleju.
3.Pozostałą cebulę kroimy w kostkę i dokładamy do duszonych pieczarek i smażymy do momenty aż będzie miękka.
4.Przygotowujemy 3 litry wody i gotujemy ją . Na wrzątek wrzucamy pulpety i gotujemy 20 minut. Z tego powstanie wywar z mięsa.
5.Następnie dodajemy duszone pieczarki oraz odsączoną kukurydzę, groszek, i fasolę. Na koniec koncentrat pomidorowy, sos meksykański i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku przyprawa uniwersalna i pieprzem.
Komentarze