Zupa mirabelkowa

0 (0 ocen)

Owocowe zupy lubię, ale żadna nie podbiła tak na „100% mojego podniebienia”. Tym razem było inaczej –orzeźwiający smak mirabelek jest nie do zastąpienia. Zupa najlepiej smakuje podana na zimno, z kleksem śmietany lub w wersji odchudzonej z jogurtem naturalnym:). Gorąco polecam!

Składniki:

  • Składniki na 3-4 porcje:
    • 1 kg mirabelek,
    • 1 szklanka soku jabłkowego (u mnie domowej roboty),
    • cynamon do smaku,
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    • 3-4 łyżki cukru trzcinowego,
    • ok 10 dag makaronu (u mnie kolorowe kokardki),
    • śmietana do podania,
    • sezonowe owoce do dekoracji (np. maliny),

Zupa mirabelkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zagotowanie 1. Mirabelki przepłukujemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki. Tak przygotowane stawiamy na ogniu, dodajemy do nich cukier i zagotowujemy.
  • przecieranie 2. Gdy owoce staną się miękkie przecieramy je przez gęste sito, by pozbyć się skórek.
  • zagęszczanie 3. Otrzymany mirabelkowy sok ponownie stawiamy na ogniu. Dodajemy do niego sok jabłkowy i zagotowujemy. W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy mąkę. Przygotowaną zawiesiną zalewamy zupę i zagotowujemy.
  • doprawianie 4. Na koniec całość doprawiamy do smaku cynamonem. Zupę pozostawiamy do ostygnięcia.
  • gotowanie makaronu 5. Między czasie makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowany odcedzamy i łączymy z przestygniętą zupą.
    Gotową zupę porcjujemy na talerze. Podajemy ją z kleksem śmietany. Całość dekorujemy sezonowymi owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy