Zupa mleczna

0 (0 ocen)

Z młodej kalarepki i marchewki oraz pieczarek.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości młoda kalarepka (około 300g)
    200 g młodej marchewki
    150 g oczyszczonych pieczarek
    1 duża biała cebula
    1 ząbek czosnku
    po 1/2 pęczka koperku i natki pietruszki
    1 łyżka masła
    1 szklanka mleka
    2 szklanki bulionu warzywnego
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    1 liść laurowy
    spora szczypta gałki muszkatołowej
    sól do smaku

Zupa mleczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa mleczna 1. Cebulę i czosnek posiekać - zeszklić na maśle. Oprószyć mąką i chwilę zasmażyć. Powoli wlać bulion i mleko, mieszając. Zagotować.
  • Zupa mleczna 2. Kalarepkę obrać, marchewkę wyszorować (lub oskrobać). Kalarepkę, marchewkę i pieczarki pokroić na mniejsze kawałki - dołożyć do garnka. Dodać liść laurowy i gałkę muszkatołową. Gotować 15 min.
  • Zupa mleczna 3. Pod koniec gotowania dołożyć posiekaną zieleninę. Gotową zuoę doprawić do smaku.

Porady

Zupę należy gotować bez przykrycia - w przeciwnym razie będzie zbiegać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy