Zupa na boczniakach

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna aromatyczna i ostra ! tak jak flaki tylko wkładka inna. Dla mnie bomba.

  • 60 min

Składniki:

  • 5 skrzydełek z kurczaka
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1/4 selera
    kawałek pora
    2 liście laurowe
    2 ziela angielskie
    sól
    2 litry wody
    250g boczniaków
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczki imbiru
    1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
    odrobina ostrej papryki
    1 łyżka majeranku
    sól
    pieprz
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju
    1 łyżka mąki pszennej

Zupa na boczniakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka myjemy, zalewamy wodą doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy szumowinę i przykręcamy gaz na średni. Dodajemy ziele, liście i warzywa, solimy i gotujemy około 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso i warzywa.
  • Zupa na boczniakach 2. Boczniaki płuczemy kroimy w paski. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy cebulę. Dorzucamy do wywaru. Na tej samej patelni podsmażamy boczniaki i również dodajemy do wywaru. Na tarce o średnich oczkach ścieramy marchew, pietruszkę i selera, dokładamy do zupy. Doprawiamy paprykami, imbirem, gałką, majerankiem. Gotujemy około 15 minut. Na koniec na patelni rumienimy łyżkę mąki dodajemy olej szybko mieszamy i dolewamy trochę wywaru, mieszamy do uzyskania gładkiej emulsji, całość dodajemy do zupy. Jeszcze chwilę gotujemy. Gotowe. Podajemy z bułeczką

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy