Zupa na boczniakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka myjemy, zalewamy wodą doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy szumowinę i przykręcamy gaz na średni. Dodajemy ziele, liście i warzywa, solimy i gotujemy około 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso i warzywa.
2.Boczniaki płuczemy kroimy w paski. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy cebulę. Dorzucamy do wywaru. Na tej samej patelni podsmażamy boczniaki i również dodajemy do wywaru. Na tarce o średnich oczkach ścieramy marchew, pietruszkę i selera, dokładamy do zupy. Doprawiamy paprykami, imbirem, gałką, majerankiem. Gotujemy około 15 minut. Na koniec na patelni rumienimy łyżkę mąki dodajemy olej szybko mieszamy i dolewamy trochę wywaru, mieszamy do uzyskania gładkiej emulsji, całość dodajemy do zupy. Jeszcze chwilę gotujemy. Gotowe. Podajemy z bułeczką
Komentarze