Zupa o smaku strogonowa

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna , pożywna zupa , która zasmakowała mojej rodzince .

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka

    1 cebula

    30 dag pieczarek

    3 duże ogórki kiszone

    1 łyżka masła

    1 łyżeczka vegety śródziemnomorskiej

    1 łyżka oleju

    1 łyżka przyprawy do kurczaka

    2 l bulionu

    1 łyżka musztardy sarepskiej

    1 łyżeczka ostrej papryki

Zupa o smaku strogonowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wysypać na stolnicę , zrobić wgłębienie , wsypać sól i wlewać wodę , zarabiając ciasto .

    Wyrobić dość twarde ciasto , przykryć i odłożyć na godzinę .

    Przygotować farsz :

    Mięso wymieszać z posiekaną cebulą , czosnkiem przeciśniętym przez praskę i kolendrą , przyprawić .

    Zalać bulionem .

    Odstawić na 30 minut , by mięso wchłonęło bulion .

    Ciasto rozwałkować , wyciąć krążki , trzymając je w dłoni , napełniać każdy farszem .

    Zebrać brzeg ciasta w harmonijkę i skleić , tworząc czubek .

    Gotować w osolonym wrzątku partiami przez 5 minut .

    Podawać gorące , posypane grubo świeżo zmielonym pieprzem .

    Uwaga ! Chinkali je się palcami ( trzymając za czubek ) i wypijając rosołek ze środka .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy