Zupa ogórkowa

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała Iwona Trawka

  • Łatwy

Składniki:

  • - porcja włoszczyzny (bez kapusty): 1 sztuka
    - świeże ogórki: 30 dekagramów
    - ziemniaki: 20 dekagramów
    - masło: 2 łyżki
    - śmietana: 0.5 szklanki
    - mąka: 2 łyżki
    - Posiekany koperek: 2 łyżki
    - jarzynka (lub vegeta, do smaku wg. uznania): 2 szczypty

Zupa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu.
  • 2. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy ogórki i chwilę smażymy, cały czas mieszając. Dodajemy koperek i vegetę, jeszcze chwilę smażymy.
  • 3. Po usmażeniu dodajemy do wywaru z warzyw. Zagęszczamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką. Zagotowujemy, dodajemy resztę masła, posypujemy koperkiem.

Komentarze

Podobne przepisy