zupa ogórkowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Jedna z moich ulubionych zup:)

  • 40 min

Składniki:

  • porcja rosołowa lub 4 małe udka albo skrzydełka
    włoszczyzna
    przecier ogórkowy- ok. 250 g.
    ok. 1/3 szklanki śmietanki 18%
    płaska łyżka mąki do zagęszczenia zupy
    2 duże ziemniaki
    sól, pieprz w ziarenkach,liść laurowy, ziele angielskie

Zupa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porcję rosołową lub mięso zalać wodą, zagotować, odlać szumowiny, zalać czystą wodą, włożyć warzywa starte na tarce o grubych oczkach, 2 listki laurowe i ziele angielskie.Gotować około 15-20 minut, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, gdy będą miękkie wrzucić przecier, doprawić. Pogotować ok. 5 minut, zaprawić śmietaną rozmieszaną z mąką. Posypać zielonym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy