Zupa ogórkowa na żeberkach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Smakuje jak u babci.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • - 20 dag żeberek
    - 1 marchewka
    - 1 pietruszka
    - ¼ selera
    - ½ kg ziemniaków
    - 6 ogórków kwaszonych + ¼ szkl. soku z ogórków
    - 100 g śmietany 18%
    - vegeta, sól, pieprz
    - natka pietruszki

Zupa ogórkowa na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka opłucz, włóż do garnka i zalej ok 3 l wody. Dodaj obrane i pokrojone: marchewkę, pietruszkę i seler. Gotuj ok. 1/2 godziny na wolnym ogniu. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, dodaj do zupy i zagotuj. Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, także dodaj do garnka wraz z sokiem. Śmietanę wlej do słoika, dodaj kilka łyżek gotującej się zupy i dokładnie roztrzep. Wlej do garnka i zagotuj. Dopraw do smaku przyprawami. Przed podaniem posyp drobno pokrojoną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy