Zupa ogórkowa z kalarepką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W zasadzie zrobiliśmy ją przez przypadek. Mieliśmy chęć na ogórki małosolne…za dużo się zrobiło i ukisiły się. No to w te tany, zupa musi być. Podchwyciliśmy pomysł ze starych przepisów na inną ogórkową ;)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 podudzia z kurczaka
    200 g żołądków drobiowych
    1,5 l zimnej wody
    1 szklanka kwasu z ogórków
    5 ogórków kiszonych
    1 kalarepka
    1 marchew
    1 kawałek selera korzeniowego
    1 pietruszka
    koperek
    sól, pieprz

Zupa ogórkowa z kalarepką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięsiwo zalewamy zimną wodą, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości. Podudzia wyjmujemy wcześniej, żołądki po godzinie. Cały wywar przecedzamy. Oddzielamy mięso od kości, dzielimy na mniejsze kawałki, żołądki kroimy w paski.
    Warzywa kroimy w słupki, wrzucamy do wywaru (bez ogórków), gotujemy 20-25 min, dodajemy kwas z ogórków (dzięki niemu warzywa będą chrupkie) i ogórki.
    Śmietanę harujemy z kilkoma łyżkami zupy, dodajemy do całości razem z posiekanym koperkiem. Dokładnie łączymy, nie zagotowujemy, tylko podgrzewamy.

Komentarze

Podobne przepisy