Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, ale równie smaczna i pożywna. Bardzo lubię kaszę jaglaną i często szukam pomysłu, by przemycić ją do codziennych potraw. Naprawdę warto.

Składniki:

  • 1l wody
    4-5 kiszonych ogórków wraz z wodą z ogórków do smaku
    1 pietruszka
    2 marchewki
    pół selera
    koperek
    biała część pora
    1-2 ząbki czosnku
    1 łyżka masła
    3 łyżki śmietany 12%
    2 liście laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    mieszanka suszonych warzyw z przyprawami
    sól, pieprz Cayenne
    1-2 woreczki kaszy jaglanej

Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa (oprócz ogórków) obrać i pokroić w słupki. Wrzucić do garnka z wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, mieszankę suszonych ziół z przyprawami oraz łyżkę masła i gotować przez 1/2h. Następnie dodać starte na tarce ogórki i wlać do zupy sok z tych ogórków. Całość zagotować. Na dodać zahartowaną zupą śmietanę oraz posiekany koperek. Zupę doprawić przeciśniętym przez prasę czosnkiem, solą i pieprzem.
    Kaszę jaglaną przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Porcję ugotowanej kaszy (2-3 łyżki) nałożyć na talerz i zalać przygotowaną zupą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy