Zupa ogórkowa z pęczakiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Dawno nie jedliśmy ogórkowej, więc naszła nas wielka ochota. Wyszła bardzo smaczna i delikatna.

  • 40 min

Składniki:

  • 4 duże ogórki kiszone
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 mały seler
    4 ziemniaki
    50 g pęczaku
    1,2 l bulionu cielęcego
    2 łyżeczki masła klarowanego
    1/2 szklanki kwasu z ogórków kiszonych (opcjonalnie)
    1 pęczek koperku
    sól, pieprz

Zupa ogórkowa z pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obieramy, kroimy w półtalarki.

    Pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.

    Warzywa przekładamy do garnka, podsmażamy na maśle ( 1 łyżeczka )i zalewamy gorącym bulionem.

    Gotujemy 15 min, po czym dodajemy kaszę. Gotujemy do jej miękkości.

    Ogórki kroimy w półplasterki, podsmażamy 2-3 min na maśle ( 1 łyżeczka ), dodajemy do zupy i gotujemy 10 min. Opcjonalnie można dodać ½ szklanki kwasu z ogórków. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Zupę podajemy gorącą z posiekanym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy