Zupa pieczarkowa z pulpecikami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dzięki pulpecikom zupa jest bardziej sycąca.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki;
    20 dag pieczarek
    1 marchew
    1 pietruszka
    liść laurowy i ziele angielskie
    2 łyżki śmietany

    30 dag mięsa mielonego (dowolne)
    2 łyżki bułki tartej
    1 jajko
    sól, pieprz do smaku
    2 ząbki czosnku

    makaron do podania

Zupa pieczarkowa z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie;
    Warzywa obieramy. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę. Dorzucam liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy kilkanaście minut. W tym czasie obieram pieczarki i kroję je w półplasterki. Dodaję do zupy. Dolewam wodę jeśli jest taka potrzeba. W misce mieszam mięso mielone z jajkiem, czosnkiem, bułką tartą i przyprawami. Jeśli masa jest za rzadka dodajemy jeszcze bułki. Formuje małe kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucam do zupy. Gotuje do miękkości około 30 min. Po tym czasie zupę doprawiam do smaku. dodaję śmietanę, mieszam i posypuje natką pietruszki lub innymi ziołami.
    Podaje z makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy