zupa pieczarkowa z serem i mięsnymi pulpecikami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Bardzo lubię gotować i szukać nowych smaków a to danie to fajne połączenie zupy z mięsem i jest zarazem łatwe do przygotowania.

  • 20 min

Składniki:

  • 40dag mięsa mielonego
    2 średnie marchewki
    cebula
    35dag pieczarek
    jajko
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżki masła
    3 łyżki mąki
    2 l bulionu
    25dag sera żółtego typu cheddar
    sól
    pieprz
    gałka muszkatałowa do smaku
    tymianek
    rozmaryn
    olej

Zupa pieczarkowa z serem i mięsnymi pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew i cebulę obrać pokroić w drobną kostkę, pieczarki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Na maśle podsmażyć chwilkę wszystkie warzywa, następnie oprószyć mąką cały czas mieszając, wlać bulion, zagotować i pod przykryciem gotować ok. 25min.
  • 2. Mięso połączyć z jakiem, bułką tartą, solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
    Zwilżonymi dłońmi uformować małe pulpeciki i usmażyć na oleju na rumiano.
  • 3. Do ugotowanej zupy dodać usmażone pulpeciki oraz zioła, w razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem.
  • 4. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć ser żółty.
    Gorącą zupę nakładać na talerz razem z pulpecikami, potrzepać serem żółtym i przyozdobić świeżym tymiankiem.
    Można podawać z białym pieczywem.

Porady

Zioła najlepsze są świeże, aczkolwiek można zastąpić je suszonymi. Zamiast soli można zupę doprawić odrobiną bulionu grzybowego, będzie wtedy miała jeszcze wyrazistszy smak.

Komentarze

Podobne przepisy