zupa pieczarkowa z sosem sojowym i solą grzybową

0 (0 ocen)

Zupa pieczarkowa swój głęboki i grzybowy aromat zawdzięcza dodatkowi sosu sojowego oraz soli grzybowej.

Składniki:

  • 500 g pieczarek
    4-5 młodych ziemniaków
    2-3 młode marchewki
    2 młode cebule
    łyżka masła
    szklanka kwaśnej śmietany
    2-3 łyżki sosu sojowego
    łyżka soli grzybowej
    pieprz
    ziele angielskie 2-3 sztuki
    liść laurowy 2-3 sztuki
    świeże zioła: lubczyk, seler naciowy, koperek, kolendra

Zupa pieczarkowa z sosem sojowym i solą grzybową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle dusimy pokrojoną cebulę, ziemniaki i marchewkę (lekko solimy), gdy są już miękkie dodajemy pokrojone pieczarki i dalej dusimy około 15 minut. Dodajemy liście, ziela, sól grzybową i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do zagotowania.
  • 2. Do zupy dodajemy sos sojowy i posiekane zioła. Zaprawiamy śmietaną. Opcjonalnie doprawiamy do smaku solą grzybową, sosem sojowym i pieprzem.

Porady

Pod tym linkiem znajdziecie przepis na domową sól grzybową > http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sol-grzybowa

Komentarze

Podobne przepisy