Podwójnie ziemniaczaną, bo oprócz naszych ziemniaków zawiera batata potocznie zwanego słodkim ziemniakiem. Piękny kolor, aksamitna konsystencja i smak trudny do zinterpretowania.
40 min
Składniki:
• 4 ziemniaki
• 1 batat
• 1 marchewka
• 1 pietruszka
• kawałek selera i pora
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 płaska łyżeczka imbiru
• sok z 1/2 cytryny
• sól, pieprz do smaku
• 5 łyżek oliwy
• 1/2 szklanki śmietanki
Zupa podwójnie ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. • Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pora i czosnek w plasterki.
• Seler, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w talarki, ziemniaki i batata obrać i pokroić w kostkę.
• Rozgrzać 5 łyżek oleju, wrzucić cebulę, por i podsmażyć, dodać czosnek, pietruszkę, seler, marchewkę. Podsmażyć ok. 1 minuty.
• Wlać ok. 1 litra gorącej wody, dodać sól, pieprz, imbir i gotować ok. 10 minut.
• Do zupy wrzucić ziemniaki i i batat. Gotować do miękkości warzyw.
• Zupę zmiksować na gładki krem, wymieszać z sokiem z cytryny.
• Dolać śmietankę, doprawić solą i pieprzem.
Komentarze