Zupa podwójnie ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 40 min

Podwójnie ziemniaczaną, bo oprócz naszych ziemniaków zawiera batata potocznie zwanego słodkim ziemniakiem. Piękny kolor, aksamitna konsystencja i smak trudny do zinterpretowania.

  • 40 min

Składniki:

  • • 4 ziemniaki
    • 1 batat
    • 1 marchewka
    • 1 pietruszka
    • kawałek selera i pora
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 płaska łyżeczka imbiru
    • sok z 1/2 cytryny
    • sól, pieprz do smaku
    • 5 łyżek oliwy
    • 1/2 szklanki śmietanki

Zupa podwójnie ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pora i czosnek w plasterki.
    • Seler, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w talarki, ziemniaki i batata obrać i pokroić w kostkę.
    • Rozgrzać 5 łyżek oleju, wrzucić cebulę, por i podsmażyć, dodać czosnek, pietruszkę, seler, marchewkę. Podsmażyć ok. 1 minuty.
    • Wlać ok. 1 litra gorącej wody, dodać sól, pieprz, imbir i gotować ok. 10 minut.
    • Do zupy wrzucić ziemniaki i i batat. Gotować do miękkości warzyw.
    • Zupę zmiksować na gładki krem, wymieszać z sokiem z cytryny.
    • Dolać śmietankę, doprawić solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy