Zupa pokrzywowo – brokułowa

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszna i zdrowa zupa na zielono

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    20 sztuk młodych pokrzyw
    0,5 brokuła
    4 ziemniaki
    pęczek szczypiorku
    1 kostka rosołowa
    sól i pieprz

Zupa pokrzywowo – brokułowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Młode pokrzywy (same czubki) myjemy, odciskamy i dość drobno siekamy, podobnie robimy ze szczypiorkiem. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w zgrabną kostkę. Brokuła dzielimy na małe różyczki. Do garnka wlewamy 5 szklanek wody, dodajemy kostkę rosołową, nieco soli i pieprzu, wrzucamy pokrojone ziemniaki i gotujemy. Po 5 minutach od zagotowania dodajemy przygotowanego brokuła. W chwili kiedy warzywa są już miękkie dodajemy posiekany szczypiorek oraz pokrzywy, doprawiamy całość do smaku i gotujemy jeszcze 3 minuty. Gorącą zupę rozlewamy do talerzy, jeśli ktoś lubi, to można zabielić śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy