Zupa pomidorowa na rosole z pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wsypać do rosołu. Zagotować. Gdy rosół zawrze dodać przecier oraz związaną natkę selera. Śmietanę zahartować odrobiną gorącego płynu i wlać do zupy. Doprowadzić do wrzenia. Przed podaniem wyciągnąć z pomidorówki natkę selera.
2.
Pulpety: Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć nadmiar płynu. Łopatkę i boczek umyć i zmielić razem z bułką, obraną cebulą i czosnkiem. Do masy dodać roztrzepane jajka, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz bazylią. Z gotowej masy formować niewielkie pulpety. Gotować w lekko posolonej wodzie przez 20 – 30 minut. Czas gotowania zależy od wielkości pulpetów.
Porady
do masy mięsnej zamiast suszonej bazylii można użyć świeżej.
Komentarze