Zupa pomidorowa na rosole z pulpetami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Dla ceniących treściwe dania:)

  • 40 min

Składniki:

  • Zupa pomidorowa:
    2 litry esencjonalnego rosołu
    1 marchewka
    1 mała pietruszka
    4 – 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
    1 – 2 łyżki śmietany do zup
    Natka selera lub pietruszki
    Świeża bazylia do dekoracji

    Pulpety:
    400g łopatki
    120g surowego boczku
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 bułka kajzerka
    2 jajka
    Sól, pieprz, suszona bazylia

Zupa pomidorowa na rosole z pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wsypać do rosołu. Zagotować. Gdy rosół zawrze dodać przecier oraz związaną natkę selera. Śmietanę zahartować odrobiną gorącego płynu i wlać do zupy. Doprowadzić do wrzenia. Przed podaniem wyciągnąć z pomidorówki natkę selera.
  • 2.
    Pulpety: Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć nadmiar płynu. Łopatkę i boczek umyć i zmielić razem z bułką, obraną cebulą i czosnkiem. Do masy dodać roztrzepane jajka, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz bazylią. Z gotowej masy formować niewielkie pulpety. Gotować w lekko posolonej wodzie przez 20 – 30 minut. Czas gotowania zależy od wielkości pulpetów.

Porady

do masy mięsnej zamiast suszonej bazylii można użyć świeżej.

Komentarze

Podobne przepisy