Zupa pomidorowa z mascarpone

0 (0 ocen)

Oryginalny pomysł na urozmaicenie typowej pomidorówki :)

Składniki:

  • mala cebula
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 ząbek czosnku
    puszka pomidorów bez skórki
    500 ml passaty (przecier pomidorowy)
    1 łyżeczka oregano
    świeżo mielony pieprz, sól himalajska
    1/2 szklanki świeżej bazyli
    2-3 łyżki mascarpone
    1 łyżeczka cukru

Zupa pomidorowa z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekaj i w garnku z grubym dnem podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj posiekany ząbek czosnku i jeszcze chwilkę podsmaż.
    Dodaj pomidory z puszki i passatę. Dopraw oregano, solą, pieprzem i cukrem. Dolej około 1 l wody. Dodaj cebulę i gotuj na małym ogniu około 25 minut.
  • 2. Dodaj posiekaną bazylię i zblenderuj.
    Na koniec dodaj mascarpone i dobrze wymieszaj.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy