Zupa pomidorowo-ziołowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zioła myjemy i osuszamy. Cebulę kroimy w drobna kostkę. Tymianek drobno siekamy, połowę bazylii kroimy w paseczki. 1-2 ząbki czosnku siekamy lub przeciskamy przez praskę.
2.W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki wraz z zalewą, dodajemy tymianek i bazylię. Dolewamy litr wody, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy kostki bulionowe, doprawiamy solą oraz pieprzem.
3.Pomidory sparzamy, usuwamy skórkę, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do zupy. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Zupę można zblendować. Podajemy posypana resztą bazylii oraz serem.
Komentarze