Zupa pomidorowo-ziołowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna o zdecydowanym smaku wersja pomidorowej.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 cebula,
    sól,
    1/2 pęczka tymianku,
    czosnek,
    1 pęczek bazylii,
    cukier,
    olej,
    1 łyżka koncentratu pomidorowego,
    1 puszka pomidorów ok. 850 ml,
    2 kostki bulionowe,
    pieprz,
    2 pomidory,
    tarty parmezan do posypania zupy

Zupa pomidorowo-ziołowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zioła myjemy i osuszamy. Cebulę kroimy w drobna kostkę. Tymianek drobno siekamy, połowę bazylii kroimy w paseczki. 1-2 ząbki czosnku siekamy lub przeciskamy przez praskę.
  • 2. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki wraz z zalewą, dodajemy tymianek i bazylię. Dolewamy litr wody, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy kostki bulionowe, doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • 3. Pomidory sparzamy, usuwamy skórkę, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do zupy. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
    Zupę można zblendować. Podajemy posypana resztą bazylii oraz serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy