Zupa porowa

0 (0 ocen)

  • 35 min

Idealna zupa na letnie dni.

  • 35 min

Składniki:

  • 3 średnie pory
    2 cebule
    300g serka topionego śmietankowego
    4 szkl. wody
    warzywna kostka rosołowa
    sól, pieprz,gałka muszkatałowa , papryka ostra
    2 łyżki masłą

Zupa porowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora oczyszczamy i kroimy na cienkie plastry, następnie podsmażamy razem z cebulą pokrojoną w drobna kostkę na dwóch łyżkach masła ( należy uważać by por i cebula się nie przypaliły)
  • 2. Kostkę rosołową ( można przygotować samemu wywar) wrzucamy do garnka i zalewamy 4 szklankami wody i doprowadzamy do wrzenia.
  • 3. Pora i cebulę wrzucamy do wywaru i gotujemy około 10 minut, następnie dodajemy pokrojony w kostkę serek topiony i podgrzewamy cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia serka. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i papryką ostrą.
    Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Porady

Zupa smakuje najlepiej po kilku godzinach od jej ugotowania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy