Zupa porowo - ziemniaczana z grzankami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealnie rozgrzewająca i pożywna.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 cebule
    2 pory
    6-8 ziemniaków (można dać więcej)
    2 l wywaru z warzyw (można dać więcej)
    2 serki topione śmietankowe (po 100 g)
    1 łyżka śmietany 22 %
    sól, pieprz,
    szczypta chili
    olej do podsmażenia

    grzanki:
    chleb lub pokrojona bułka
    masło
    tymianek suszony

Zupa porowo - ziemniaczana z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojony w półplasterki por i pokrojone z kostkę ziemniaki. Wszystko lekko przesmażyć z cebulą. Całość zalać wywarem i gotować do miękkości. Dodać serki topione i śmietanę wymieszaną z niewielką ilością wody. Doprawić solą, pieprzem, chili. Podawać z grzankami (u mnie tymiankowe).
  • 2. Chleb lub pokrojoną bułkę posmarować (z obu stron) masłem posypać z jednej strony tymiankiem i lekko przesmażyć na suchej patelni.

Porady

Zupę podawać zblendowaną lub też nie w zależności od upodobań. Ja część zblendowałam. Ziemniaków i wywaru dać wg uznania. W zależności jaką gęstość preferujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy