Zupa porowo - ziemniaczana z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojony w półplasterki por i pokrojone z kostkę ziemniaki. Wszystko lekko przesmażyć z cebulą. Całość zalać wywarem i gotować do miękkości. Dodać serki topione i śmietanę wymieszaną z niewielką ilością wody. Doprawić solą, pieprzem, chili. Podawać z grzankami (u mnie tymiankowe).
2.Chleb lub pokrojoną bułkę posmarować (z obu stron) masłem posypać z jednej strony tymiankiem i lekko przesmażyć na suchej patelni.
Porady
Zupę podawać zblendowaną lub też nie w zależności od upodobań. Ja część zblendowałam.
Ziemniaków i wywaru dać wg uznania. W zależności jaką gęstość preferujemy.
Komentarze