Zupa rybna

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bulion z dorsza

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - szkielet ryby (surowej, takiej z filetowania: głowa, kregoslup, ogon) - u mnie pstrag
    - filet z ryby x 2 - u mnie dorsz
    - pietruszka x 1
    - marchewka x 2
    - ziemniaki x 2
    - cebula x 0,5
    - czosnek x 3
    - liscie laurowe x 2
    - ziele angielskie x 5
    - lubczyk do smaku
    - sól, pieprz

Zupa rybna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szkielet ryby zalać zimna wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, cebule, czosnek, lubczyk. Od zagotowania gotować ok. 15 min. Odcedzić przez drobne sitko. Do odcedzonego, czystego wywaru wrzucić pietruszkę i marchewkę. Gotować do miękkości, dodać ziemniaki. Jak ziemniaki będą już tylko lekko twarde, dodać pokrojony filet z ryby. Gotować 15 min.
    Doprawić solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy