Zupa rybno- krewetkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z Marchewki, pietruszki, selera (naciowego i w korzeniu) liścia pora oraz ząbka czosnku gotujemy wywar. Dodajemy ziele angielskie i kostkę rosołową.
w międzyczasie możemy przygotować zapiekaną bagietkę z masłem czosnkowym.
główkę czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy soli i mieszamy go z połową kostki masła.
przygotowany masłem smarujemy przekrojoną bagietkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 150 stopni i zapiekamy aż masło się rozpuści a bagietka będzie rumiana.
Krewetki obieramy z ogonków, dodajemy do wywaru razem z filetem z dorsza i łososiem, gotujemy dalej na małym ogniu.
Gdy ryby i krewetki będą ugotowane dodajemy startą skórkę z cytryny oraz zabielamy 4 łyżkami mleka kokosowego(można dodać więcej).
Doprawiamy zupę kucharkiem i pieprzem do smaku.
Po chwili zupa jest gotowa.
Porady
zamiast startej skórki z cytryny można obrać cytrynę ze skórki i dodać całą skórkę a gdy zupa będzie gotowa wyciągnąć ją.
Komentarze