Zupa rybno- krewetkowa

0 (0 ocen)

  • 45 min

zupa prosta w przygotowaniu, smaczna delikatna w smaku,

  • 45 min

Składniki:

  • 20 dkg krewetek
    20 dkg fileta z łososia
    20 dkg fileta z dorsza,
    4 łyżki mleka kokosowego
    do smaku skórka z cytryny,
    liść pora
    marchew,
    pietruszka,
    1 kostka rosołowa
    sól do smaku,
    1 główka czosnku,
    kawałek selera w korzeniu
    bagietka,
    masło,
    2-3 sztuki ziela angielskiego
    1 gałązka selera naciowego,
    do smaku kucharek

Zupa rybno- krewetkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wymagane składniki 1. Z Marchewki, pietruszki, selera (naciowego i w korzeniu) liścia pora oraz ząbka czosnku gotujemy wywar. Dodajemy ziele angielskie i kostkę rosołową.

    w międzyczasie możemy przygotować zapiekaną bagietkę z masłem czosnkowym.
    główkę czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy soli i mieszamy go z połową kostki masła.
    przygotowany masłem smarujemy przekrojoną bagietkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 150 stopni i zapiekamy aż masło się rozpuści a bagietka będzie rumiana.

    Krewetki obieramy z ogonków, dodajemy do wywaru razem z filetem z dorsza i łososiem, gotujemy dalej na małym ogniu.
    Gdy ryby i krewetki będą ugotowane dodajemy startą skórkę z cytryny oraz zabielamy 4 łyżkami mleka kokosowego(można dodać więcej).
    Doprawiamy zupę kucharkiem i pieprzem do smaku.
    Po chwili zupa jest gotowa.

Porady

zamiast startej skórki z cytryny można obrać cytrynę ze skórki i dodać całą skórkę a gdy zupa będzie gotowa wyciągnąć ją.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy