Zupa ryżowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Gdy przychodzi lato i wakacje często przez upały brak nam nie tylko siły, ale i czasu na przygotowywanie wyszukanych posiłków.W takiej chwili najlepiej sprawdzają się zupy są nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale również łatwe i smaczne, a do tego bardzo pożywne. Zapewniają nam energię do działa

  • 30 min

Składniki:

  • 3 skrzydełka drobiowe
    1/3 szkl. ryżu
    5 średnich ziemniaków
    2 l wody
    3 marchewki
    1 pietruszka
    1/3 części średniej wielkości selera
    1/2 zielonej części pora
    sól
    pieprz
    koperek do posypania

Zupa ryżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku umieszczamy umyte mięso, zalewamy wodą.
    Gotujemy.
    Gdy zbierze się szum zbieramy go.
    Marchew, pietruszkę, selera i pora obieramy/oczyszczamy.
    Następnie myjemy i kroimy :
    marchew i pietruszkę w paski
    seler i por w całości.
    Do gotującego się wywaru dokładamy ryż, obrane i umyte warzywa (marchew, pietruszka seler, por).
    Gotujemy około 30 minut.
    W między czasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ziemniaki.
    Następnie dokładamy je do zupy.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Mieszamy i gotujemy do miękkości.
    Podajemy zupę posypaną koperkiem.
    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy