Zupa selerowa z orzechami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiam tą zupę.Bardzo często ją gotuję.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - seler naciowy: 0.5 sztuki
    - orzechy włoskie: 1 szklanka
    - masło: 4 łyżki
    - niebieski ser pleniowy: 15 dekagramów
    - wywar drobiowy: 1 litr
    - cebula: 1 sztuka
    - kremówka: 130 mililitrów
    - mąka: 3 łyżki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz: 0.5 łyżeczki

Zupa selerowa z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną cebule siekamy,seler kroimy w kostkę zostawiając liście.Na rozgrzanym w garnku maśle szklimy cebulę,dodajemy seler i smażymy kilka chwil.Oprószamy mąką, wlewamy wywar drobiowy i kremówkę cały czas mieszając.Zagotowujemy.Zupę doprawiamy do smaku pieprzem i sola.Orzechy włoskie grubo siekamy i dodajemy do zupy.Gotujemy 15 minut.Ser kruszymy na kawałki i wrzucamy do zupy.Ugotowana zupę dekorujemy liśćmi selera.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy